info@helsan.se

Agnes är 17 år och en av alla unga som lider av psykisk ohälsa. Agnes är en högpresterande tjej som siktar högt i skolan och har många fritidsaktiviteter. Kraven hon ställer på sig själv är orimligt höga, samtidigt har hon alltid presterat på en hög nivå så hon upplever att omgivningen förväntar sig att hon alltid ska prestera på hennes på den höga nivån. Som de flesta andra ungdomar har Agnes alltid sin telefon nära till hands. Mobilen ligger i sängen under natten och skulle den någon gång inte göra det så finns den i närheten. Agnes föräldrar märkte att Agnes inte mådde bra. Hon hade ofta huvudvärk, hennes humör var sämre och Agnes bröt ihop oftare. Agnes besökte en kurator som hon fick prata med om hur hon mådde. De kom fram till att oron och rädslorna Agnes hade var ångest. Agnes fick olika verktyg för att hantera kraven och ångesten som hon har. Kuratorn sa att Agnes behöver mer återhämtning och att det inte räcker med sömnen. Agnes mamma hittade floating och tänkte att det kunde vara värt för Agnes att testa. Agnes själv tyckte också att det kunde vara bra att testa så de kom hit tillsammans.

Första gången Agnes floatade hade hon svårt att slappna av. Hennes kropp var inte van att ligga still och att släppa tankar för att fokusera på andningen kom inte naturligt. Agnes kände sig rastlös i tanken men låg ändå kvar tiden ut. Det var ovant att inte ha en skärm i närheten. Efteråt visste hon inte riktigt vad hon tyckte om sessionen med tanke på hur svårt hon hade att slappna av. Samma kväll kände hon sig annorlunda i kroppen. Livet kändes lite lugnare och oron i kroppen var inte lika stor. Förändringarna var inte omvälvande men lugnet fick henne att vilja testa igen några veckor senare.

Andra gången kände sig Agnes tryggare och mindre nervös inför då hon visste mer om hur det fungerade. Rastlösheten fanns där även denna gång även om det inte var lika ansträngande som första gången. Hon kunde acceptera lite mer att hon ”bara skulle vara” i 45 min. Tankarna snurrade på men det fanns tillfällen då hon lyckades släppa dem och fokusera på andningen. I floatingtanken har Agnes hittat en frizon. En stund utan krav och intryck. En stund där hon får en chans att lyssna på sig själv. En paus.

Floating är endast en del i Agnes arbete med att må bättre. Är du tonåring som mår dåligt eller förälder till en tonåring som mår dåligt uppmanar jag er att prata med någon professionell. Floating ska endast vara ett hjälpmedel.

[instagram-feed]